ООН: Україна друга за обсягами нелегального збуту опіоїдів у Східній Європі

У щорічному звіті за 2009 рік, щойно оприлюдненому Міжнародним комітетом з контролю за наркотиками (МККН) ООН, зазначається, що загальна кількість споживачів опіоїдів в Україні  оцінюється на рівні 323 000 – 423 000, що є другим невтішним результатом після Російської Федерації.

З огляду на те, що вказані  наркотики вживаються ін’єкційним шляхом, Україна та Росія продовжують лідирувати за темпами поширення ВІЛ/СНІД в Європі. Відповідно, саме споживачі ін’єкційних наркотиків вже майже 15 років залишаються рушійною силою епідемії ВІЛ/СНІД в державі.

Профільні агентства ООН ще у 2005 році чітко визначилися, що замісна підтримувальна терапія (ЗПТ) з використанням метадону та бупренорфіну залишається одним з найбільш  ефективних та науково обґрунтованих методів профілактики інфікування ВІЛ та лікування наркозалежності. Більш того, світова практика та чималий вітчизняний досвід України доводять, що ЗПТ  серйозно  перешкоджає організованому наркобізнесу, оскільки стоїть на заваді нелегальному збуту опіоїдів.

У звіті МККН ООН відзначено, що за останні декілька років доступ до замісної підтримувальної терапії у світі значно розширився. На даний момент вона впроваджується вже у 68 країнах світу. Так, за даними МККН ООН лише у країнах Європейського Союзу станом на 2007рік кількість пацієнтів ЗПТ складала 600 тисяч осіб (+20% у порівнянні з 2003 роком).

У 2008-2009 роках лікування ЗПТ розпочалося у Марокко, В’єтнамі, Непалі, Індії, Бангладеш. 24 лютого 2010 року стартувала перша програма з використанням метадону в Афганістані. У той же час, за інформацією міжнародних експертів, в сусідньому з ним  Ірані кількість пацієнтів, що отримують метадон, протягом двох років зросла з 5 до 100 тисяч.

Таким чином, звіт профільної комісії ООН та наявні дані  наглядно спростовують інформацію, яку періодично поширюють опоненти розширення замісної терапії, щодо нібито поступової відмови більшості країн світу від використання цього методу лікування.

В Україні замісна терапія впроваджується з 2004 року. На даний момент за підтримки Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні (за фінансової допомоги Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією та Агентства США з міжнародного розвитку, USAID) та Фонду Клінтона в Україні понад  5 200 пацієнтів отримують це життєво-важливе лікування на базі 101 медичного закладу в усіх без виключення регіонах України. Харківська область стала останньою, яка запровадила цей вид лікування у лютому 2010 року.

З огляду на нещодавню інавгурацію новообраного Голови Держави, варто зазначити, що перші пілотні програми замісної терапії в Україні було розпочато за часів прем’єрства новообраного Президента України Віктора Януковича у 2004 році. За його керівництва Кабінет Міністрів України затвердив передостанню програму з протидії ВІЛ/СНІД, яка передбачала початок програм ЗТ. Прийняття ж принципового рішення про впровадження ЗПТ з використанням метадону відбулося під час другої прем’єрської каденції нинішнього Президента України у 2007 році.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *