Наказ МОЗ № 823

До Вашої уваги інформаційне повідомлення та копія наказу МОЗ №823 “Про внесення змін до наказу МОЗ від 25.07.08 №407” щодо перерозподілу препарату Метадол та територіального розширення ЗПТ. Замісна підтримувальна терапія метадоном відтепер стане доступною в усіх областях України За результатами звернення Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні Міністр охорони здоров’я України В.М. Князевич 10 листопада 2009 року підписав Наказ МОЗ № 823, який  передбачає продовження та територіальне розширення замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) з використанням медичного препарату «Метадол» (метадону гідрохлорид) для 5293 пацієнтів.

Відтепер, через 5 років з початку впровадження програм ЗПТ в Україні, завдяки наполегливим зусиллям МОЗ, міжнародних та вітчизняних неурядових організацій, замісна терапія має стати доступною для наркозалежних хворих у 113 лікарських закладах в усіх без виключення регіонах України, як в обласних, так і в невеличких районних центрах.

Станом на листопад 2009 року 4801 пацієнт у 24 областях, містах Києві та Севастополі перебувають на лікуванні ЗПТ, у т.ч. 3942 отримують метадон,  859 пацієнтів – бупренорфін. До останнього часу Харківська область залишалася єдиною в Україні, де наркозалежні хворі взагалі були позбавлені можливості отримувати визнане у світі науково обґрунтоване лікування наркозалежності та профілактики ВІЛ/СНІД серед осіб, залежних від опіоїдів.

«Таким чином держава зробила ще один важливий крок, подолано останню  «адміністративно-географічну» перешкоду на шляху реалізації Загальнодержавної програми протидії ВІЛ/СНІД та визнання наркозалежності як хронічної хвороби, яку потрібно лікувати, а не переслідувати жорсткими  каральними санкціями, ще більше ускладнюючи епідемічну ситуацію та порушуючи права хворих людей. Лікування вже дозволило нам вирвати тисячі людей з кримінального кола і повернути їх та їхні родини до повноцінного життя» – заявив Андрій Клепіков, виконавчий директор Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні.

Символічно, що у цей час Міністерство юстиції України своїм наказом № 2001/5 зареєструвало «Всеукраїнську асоціацію учасників замісної підтримувальної терапії», члени якої вже досить ефективно відстоюють своє законне право на лікування.

Позитивні зміни відбуваються всупереч зусиллям окремих громадських організацій та органів місцевого самоуправління, які  періодично намагаються  перешкодити  впровадженню програм ЗПТ в регіонах України.

Так, у березні 2009 року міська рада Севастополя заборонила впровадження ЗПТ на території комунальних лікувальних закладів міста. Але вже у травні 2009 р. вердиктом районного суду міста зазначене рішення визнано протизаконним і було скасовано. На даний час ЗПТ метадоном в Севастополі отримує 71 наркозалежний.

У червні 2009 року аналогічну спробу заборонити ЗПТ на території міста Донецька зробила міськрада цього міста. Але не зважаючи на незаконні рішення останньої сьогодні понад 220 хворих продовжують отримувати лікування.

Останнім часом опоненти ЗПТ атакують центральні органи виконавчої влади з вимогами припинити лікування замісною підтримувальною терапією у місцях позбавлення волі. Але абсурдність ситуації полягає у тому, що жодний наркозалежний ув’язнений в державі не перебуває на лікуванні ЗПТ, хоча це пряме порушення конституційного права громадян на отримання лікування незалежно від  ступеню обмеження свободи.

19 лютого 2009 року Верховна Рада України прийняла Закон України № 1026-VI, що затвердив Загальнодержавну програму забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2009-2013 роки, в якій замісній підтримувальній терапії відведено одне з ключових місць, як  дієвому методу профілактики поширення ВІЛ серед споживачів ін’єкційних наркотиків.

У той же час сьогодні не виконуються вимоги зазначеного Закону України щодо забезпечення державної підтримки ЗПТ в частині солідарного фінансування програм, які продовжують підтримуватися лише коштами міжнародних донорів: Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією, Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Фонду Вільяма Дж. Клінтона.

Важливим кроком Уряду України в підтримку програм ЗПТ стало внесення  метадону згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’яу квітні 2009 року до Національного переліку  основних лікарських засобів і виробів медичного призначення, що остаточно зняло нормативні перешкоди для його використання в медичній практиці.

На третій конференції з питань ВІЛ/СНІД у Східній Європі та Центральній Азії, що проходила наприкінці жовтня 2009 року у Москві, досягнення України в частині запровадження та розширення програм замісної терапії для наркозалежних хворих були відзначені серед найбільш прогресивних та успішних на пострадянському просторі.

Контактна  особа: 

Павло Скала,  Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні

Керівник програм з політики та адвокації,

Тел. (+38044) 490 54 85 (86, 87, 88) моб.  +380503825178

[email protected]; http://www.aidsalliance.org.ua

Завантажити НАКАЗ МОЗ №823

Частина 1

Частина 2

Частина 3

Звертаємо увагу на принципові моменти:

1. Дані в таблицях, що відповідають місяцям 1-10 – це виконані поставки протягом січня-жовтня 2009 р.

2. Дані по місяцям 11-15 – це план до виконання поставки метадону з ДАК «Ліки України» протягом листопада-2009 – березня-2010.

3. Додані у порівнянні з наказом-407 нові ЛПЗ: Харків, Феодосія (Крим), Красноперекопськ (Крим).

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *