Чи якісні препарати ЗПТ в Україні?

“Ви просили нас – і ми це зробили! Маємо на руках результати лабораторної експертизи препаратів ЗПТ виробництва харьківського заводу “Здоров’я народу”.

Наступна беспрецедентна інформація назавжди змінить життя людей, які приймають ЗПТ. Незважаючи на колосальний тиск та надзвичайні труднощі, з якими ще нам доведеться зіткнутись на цьому шляху, ми готові оприлюднити правду і продовжити боротьбу за права ЛЖН.

 

 

 

Результати експертизи препаратів, переданих до лабораторії Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками доводять НИЗЬКУ ЯКІСТЬ медичних препаратів, що використовуються для проведення лікування замісної підтримувальної терапії хворих з опіоїдною залежністю.

“Зразки лікарського засобу “Бупренорфіну гідрохлорид”, таблетки сублінгвальні по 2 мг виробництва с ТОВ “ХФП “Здоров’я народу” не відповідають методам контролю якості за показником “Кількісне визначення” – йдеться в експертному висновку.

Простими словами – пігулка, яку тримає в руках ЛЖН насправді – не зовсім ліки, адже складається лише з 75% діючої речовини.

Шоковані? Так! Чи здивовані? Зовсім ні.

Головний біль, поганий апетит, безсоння, підвищене потовиділення, проте найголовніший “побічний ефект” – абстинентний синдром при прийомі звичайного дозування – ось головні скарги на препарати, які ми отримували від вас понад два роки. Два роки з різних куточків України, від різних людей ми чули одне й те саме: препарат неефективний! Неодноразово ми звертались до Центр громадського здоров’я України та ДП “Державний експертний центр МОЗ України” з офіційними листами щодо неналежної якості препаратів ЗПТ та проханнями провести додаткові перевірки медичних засобів!

У серпні 2018 року ми особисто передали до Експертного центру 171 карту-повідомлення, заповнену пацієнтами, що отримують лікування на базі 11 закладів охорони здоров’я семи регіонів (Житомирська, Запорізька, Луганська, Одеська, Полтавська, Харківська області та м. Київ). У заявах йшлось про неефективність «Метадону-ЗН» та “Бупренорфіну Гідрохлориду” чи побічні реакції внаслідок їх застосування. З метою підтвердження скарг, Експертний центр надіслав запити щодо кожного пацієнта до всіх ЗОЗ, на базі яких пацієнти отримували лікування.

“За результатами оцінювання (відповіді лікарів стосовно кожного пацієнта) Експертний центр не підтвердив жодної скарги щодо побічних ефектів чи неефективності препаратів ЗПТ. Деякі пацієнти повідомили, що заповнювали карту-повідомлення, оскільки їх попросили це зробити (ініціативна група ЛВНІ, друзі тощо), «за компанію», або не змогли пояснити, навіщо це робили”, – про це йдеться у офіційній заяві Центра громадського здоров’я МОЗ України.

«Півтора роки нам розповідали: «Да все нормально з препаратом, це ви щось собі нашифрували», «іншого препарату все одно не буде», «всі ваші скарги повна маячня і не знайшли підтвердження». Але я завжди знав, що правда на нашому боці і ось, наша ключова гіпотеза про «недокладання» діючової речовини в препарати ЗПТ, підтвердилась! Це наша перша, але дуже важлива перемога”, – заявляє Антон Басенко (Anton Basenko), голова правління БО БФ “ВОЛНА”

У травні цього року БО БФ “ВОЛНА” ініціювала проведення експертизи препаратів “Метадон-ЗН” (20 таблеток) та “Бупренорфіну гідрохлорид” (30 таблеток). Для цього ми передали до Державної служби за контролем лікарських засобів та наркотиків України зразки препаратів, які отримують безпосередньо наші співробітники, особисті листи-призначення лікування та офіційні скарги на погіршення самопочуття та абстинентний синдром.

“Отримані нами результати можуть стати прецедентом для проведення перевірки за якісним показником усіх препаратів ЗПТ виробництва ТОВ «Здоров’я народу», – заявив Игорь Козак (Igor Kozak), консультант з адвокації БО БФ “ВОЛНА”

Наша гіпотеза – підтвердилась, теперь про неналежну якість препарату ми можемо заявляти офіційно.

Ми щиро вдячні нашим партнерам із Держлікслужби за допомогу у проведенні лабораторного аналізу препаратів ЗПТ, консультації, підтримці під час усього цього періоду та врешті за те, що нарешті тепер у нас є офіційний та беззаперечний доказ низької якості препарату харківського виробництва.

Наразі Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками наклала повну заборону на реалізацію, застосування та зберігання однієї серії препарату “Бупренорфін гідрохлорид” у дозуванні 2 мг, – саме ту серії у тому дозуванні, що була перевірена нами лабораторно. Проте наша мета – добитися повної перевірки усіх серії та форм дозування препаратів, що використовуються для лікування хворих на опіоїдну залежність.

Зараз «під арешт» йде вся неякісна серія бупренорфіну, але перед нами ще подальша боротьба, в тому числі щодо метадону, для запобігання закупівлі з кошти платників податків та постачання в подальшому неякісних препаратів, які не просто вбивають наше здоров’я, але і вбивають наших людей!», – заявляє Антон Басенко.

Головним ризиком залишається загроза переривання лікування всеукраїнської програми ЗПТ через технічну неможливість оперативно провести державну закупівлю якісної партії ліків. Разом з тим нещодавно Міністерство охорони здоров’я України провели тендер на закупівлю наступної партії препаратів ЗПТ.

“Ми робимо все можливе для того, щоб на цьому тендері віддали перевагу більш якісному виробнику. Ця ситуація також показала, хто є дійсно партнером, і ми дуже дякуємо Держлікслужбі, а в яких Державних Установах, на жаль, абсолютно інші пріоритети, ніж здоров’я пацієнтів українців!”, – наголосив Антон Басенко

Попри те, що результати нового державного тендеру ще невідомі ми, Всеукраїнське об’єднання людей з наркозалежністю вимагаємо наступне:

Проведення повної перевірки усіх форм дозування усіх інших серій “Бупренорфіну гідрохлориду” та “Метадону ЗН” виробництва ТОВ “ХФП “Здоров’я народу”, закупленого за кошти держбюджету;

Проведення додаткової перевірки якості препаратів перед кожною наступною державною закупівлею препаратів ЗПТ;

Проведення розслідування та надання правового експертного висновку щодо цього кейсу, дій постачальника препарату та установ, відповідальних за проведення державних закупівель;

Проведення низки зустрічей з партнерськими НУО та державними установами для розробки плану безперервного лікування пацієнтів ЗПТ по всій Україні якісними препаратами.

“Ми впевнені, що Міністерство охорони здоров’я України має взяти цей кейс до уваги при прийнятті рішення та вибрати якісний та безпечний препарат аби не наражати на небезпеку тисячі наркозалежних пацієнтів”, – заявив Pavlo Skala, асоційований директор Альянс громадського здоров’я Alliance for Public Health

Зі свого боку ОБІЦЯЄМО ВАМ І НАДАЛІ ЗАХИЩАТИ ПРАВА ЛЮДЕЙ, ЯКІ ЖИВУТЬ З НАРКОЗАЛЕЖНІСТЮ, наші з вами права. Нічого для нас – без нас!

P.S. Ми присвячуємо цей допис памяті Оксана Иванцова. Ярош, – нашого друга та колеги, непримиренного борця за права пацієнтів ЗПТ, яка, нажаль, сама стала жертвою у нерівній війні із системою.

 

ВОЛНА

13 коммент. к теме “Чи якісні препарати ЗПТ в Україні?

  1. Целиком и полностью поддерживаю препарат метадон ЗН-25мг,ГАВНО ПОЛНОЕ, Я С 2009 ГОДА на ЗТ, пил канадский Метадол, И немецким Метадиктом нас пичкали, тоже Гавно редкосное, единственный норальный Метадол был, это наш Одесский завод Интерхим, но его почему то перестали закупать, начали брать Харьков, он РЕАЛЬНО НИКАКОЙ, ЕЩЕ ОТ НЕГО РАЗДУВАЕТ КАК ПУЗЫРЬ, И СОСТОЯНИЕ ВООБЩЕ НИКАКОЕ!!!

    1. Очень странно ты оценил качество ,а именно канадского препарата ,я на ЗПТ уже 14 лет и именно канадский был самый нормальный .

  2. ВОТ НЕ НАДО ЛЯ-ЛЯ!!! НОРМАЛЬНЫЙ ХАРЬКОВСКИЙ ПРЕПАРАТ!!! ТАК ЧТО НЕ ПИЗДИ!!!

  3. Что?? Одесский интерхим нормальный?! Чувак да ты явно о сосну ебнулся! Самый нормальный это как раз таки самый первый препарат канадский, “Метадол”! Чешет он….

  4. Метафин одесский неплохой был, держал хорошо, долго. А насчёт зн то такого говна ещё свет не видел, такое впечатление, что его не на заводе делают, а бомжи на мусорке нашли и слепил с того что было, он даже 24часа не держит.У меня доза 110мг и уже ночью мне становится плохо не сплю с 4утра,хоолодным потом обливаюсь, то в жар то в холод кидает, и на кумаре в 7утра я уже под дверями в кабинет ЗПТ.

  5. все таки канадський був самий толковий – ролік в воді розчинявся майже хвилину

  6. ЗН-это не метадон!!!максимум-какая-то дешевая психотропная синтетика с крайне отдаленно похожей картиной воздействия…у нас народ массово вынужден искать препараты, потенцирующие воздействие этого бутора или просто избавляться от него,приобретая уличный.Программа ЗПТ фактически разрушена,лишена своих основных функций и смыслов.Выдаваемая пациентам “смесь” ничего “заместить” а уж тем более “поддержать” кого-либо уже не может.И дело не в несоответствии заявленных массовых характеристиках,повторюсь-препарат выдаваемый на руки пациентам не является метадоном фактически!!!

  7. Канадский был самый нормальный, а вообще ,лучше давали бы что-то более натуральное

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *