Усім небайдужим до проблем вітчизняної наркополітики!

Увага! Цей лист адресовано експертам, керівникам та представникам ВІЛ-сервісних організацій, наркозалежним, пацієнтам програм замісної терапії, їх батькам та людям, які не байдужі до стану справ у вітчизняній та міжнародній наркополітиці.

 Шановні колеги !

Лютий-березень 2009 року дуже відповідальний період, від якого залежить, в якому напрямку буде в подальшому розвиватися міжнародна та вітчизняна наркополітика.

11-12 березня 2009 року у м. Відні, напередодні 52-го засідання сесії  Комісії  ООН з  наркотичних засобів (КНЗ ООН), має відбутися засідання високого рівня, на якому буде остаточно узгоджуватися та прийматися Політична декларація ООН з питань протидії проблемам, пов’язаним з наркотиками, яка і  має визначити подальшу стратегію дій міжнародного співтовариства, України зокрема, у зазначеній сфері на наступні 10 років.

Термін дії аналогічної UNGASS декларації 1998 року завершився у минулому році.

На даний час  у Відні  за безпосередньої участі Представництва України при організаціях ООН у Відні  відбуваються активні консультації щодо обговорення проекту Політичної декларації.

У той же час, світове громадянське суспільство надзвичайно схвильоване організованим спробам представників ряду країн (США, Японії, Росії та інших) видалити  або уникнути термінології «зменшення шкоди» і пов’язаних з цієї стратегією заходів з проекту Політичної декларації.

І це не зважаючи на те, що стратегія заходів під назвою «зменшення шкоди», що включає в себе цілий комплекс заходів (обмін шприців, замісна підтримувальна терапія, інформаційна та правозахисна робота з наркозалежними людьми на протязі останніх двох десятиріч довела свою ефективність   в країнах Європейського Союзу, в багатьох інших країнах, зокрема й в Україні.

Офіційні представники України, відповідальні за участь у підготовці Політичної декларації, зайняли вичікувальну позицію і не проявлять особливої активності. Однією з причин такої ситуації є  нещодавня зміна президентом Представника України в КНЗ ООН на нову політичну фігуру – Валерія Хорошковського (нового 1-го заступника голови СБУ), який ще не встиг  увійти у курс справ та задіяний в інші процеси (відоме урядово-президентське «газове» протистояння).

 

Важливо згадати, що  2008 рік став переломним для України у напрямку просування пріоритетів «зменшення шкоди» на національному рівні. 

Підтвердженням цього є наступні факти:      

  • 01.01.2008 вступила у дію нова редакція Закону України  «Про наркотичні засоби, психотропні  речовини і прекурсори», ліквідувала багаторічну державну монополію на обіг наркотичних засобів та психотропних речовин, та  визначила зменшення шкоди від  наслідків   незаконного вживання наркотиків одним з ключових напрямків державної наркополітики (ст. 4 Закону ), що у свою чергу дає зелене світло розвитку відповідних програм з профілактики ВІЛ/СНІД та лікування наркоманії, суттєво збільшує доступність опіоїдних анальгетиків для хронічно хворих людей.
  • У  травні 2008 року розпочалося широке впровадження в державі програм замісної підтримувальної терапії з використанням метадону. Станом  на даний час вже понад 1700 наркозалежних пацієнтів у більшості областей України отримують це життєво-важливе лікування, цього року їх кількість має збільшитися до понад 5 тис. пацієнтів. У жовтні 2008 року розпочала свою роботу утворена Президентом України Координаційна рада з проблем  ВІЛ-інфекції/СНІДу,  туберкульозу та наркоманії, яка ухвалила рішення щодо подолання існуючих нормативних перешкод у розширенні замісної терапії в Україні.
  • Заходи із зменшення шкоди включені до проекту нової загальнодержавної програми з протидії ВІЛ/СНІД, яка була прийнята Верховною Радою України 30.09.2008 та вже внесена на друге читання під час поточної парламентської сесії (запланований на 5.02.2009 розгляд не відбувся через голосування у цей день питання про недовіру уряду).
  • Забезпечення умов для заміни  використаних  ін'єкційних  голок  і  шприців  на стерильні для наркозалежних осіб (один з ключових компонентів стратегії «зменшення» шкоди») гарантовано ст.4 Закону України «Про запобігання захворюванню на синдром набутого імунодефіциту (СНІД) та соціальний захист населення»

Прихильність держави у впровадженні діяльності за напрямком зменшення шкоди  від вживання наркотиків міститься у десятках нормативно-правових актів державних міністерств і відомств.

Враховуючи таку ситуацію та актуальність моменту Альянс-Україна ініціював перед відповідальними державними органами питання про необхідність відстоювання Україною позиції щодо збереження термінології зменшення шкоди у проекті вищезазначеної Політичної декларації. Протягом січня-лютого 2009 року були направлені відповідні офіційні листи до Кабінету Міністрів України, СБУ, МЗС, МОЗ, Постійного представництва України у Відні тощо з викладенням ситуації та нашої позиції. Одночасно було запропоновано включити до складу офіційної делегації України на 52 сесію  Комісії  ООН з  наркотичних засобів експертів з числа представників громадянського суспільства. Адже, на відміну від багатьох країн-членів КНЗ ООН, до делегації України представники громадськості жодного разу не включалися.

Для публічного обговорення ситуації та донесення наших пропозицій до уповноважених державних органів  та суспільства (через ЗМІ) 18 лютого з 12:30 до 14:30  в інформаційній агенції УНІАН (м. Київ, вул. Хрещатик, 4) Альянс-Україна проводить круглий стіл на тему : «Сила наркополітики або наркополітика сили!?»,

Для участі у круглому столі запрошено народних депутатів, керівників міністерств,  інших державних органів, що безпосередньо залучені до формування та реалізації вітчизняної наркополітики, а також представників та експертів зацікавлених міжнародних та неурядових організацій.

За результатами круглого столу буде прийнято відповідну резолюцію, в якій міситимуться основні нагальні проблеми у зазначеній сфері та пропозиції щодо шляхів їх вирішення.

Основні проблеми, які будуть обговорюватися:

  • недоступність наркотичних лікарських засобів для медичних потреб (ЗПТ, паліативна допомога тощо);
  • неадекватно високий рівень криміналізації  наркозалежних людей в Україні;
  • порушення прав наркозалежних людей з боку правоохоронних органів та установ охорони здоров’я;
  • супротив/перешкоди, у т.ч. нормативного характеру, впровадженню програм зменшення шкоди, ЗПТ  в  Україні;
  • ситуація навколо підготовки нової Політичної декларації, позиція офіційної делегації України щодо включення термінології «зменшення шкоди».

 

У двохгодинний захід неможливо включити та обговорити усі проблеми, тому у подальшому розпочатий публічний діалог буде продовжено шляхом проведення інших інформаційно-адвокаційних заходів (робочі зустрічі, прес-конференції, круглі столи, публікації у ЗМІ, акції тощо).

На даному етапі круглий стіл та найближчі заходи проводяться Альянсом-Україна  за підтримки Центральної та Східно-Європейської Мережі Зменшення Шкоди.

Пропоную усім небайдужим долучатися до цього процесу,  доповнювати або конкретизувати вищенаведений перелік проблем та надсилати свої пропозиції щодо шляхів їх вирішення до 15.02.2009 електронною поштою на адресу : [email protected].  Актуальні пропозиції будуть враховані під час підготовки до круглого столу, у проекті резолюції та у подальшій роботі за даним напрямом.

Буду також вдячний за висловлення попередньої готовності щодо  приєднання/підписання резолюції круглого столу 18 лютого.

Із сподіванням на подальшу співпрацю,

з повагою,

Павло Скала

Менеджер програм з політики та адвокації

Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *