Новости от UIPHP

Новий стратегічний підхід у протидії наркоманії. Обрання Сергія Дворяка до Керівної ради МТ СНІД. Налтрексон і соціально-економічний ефект його застосування. СТАТИСТИКА.

 

 

НОВИНИ УКРАЇНИ


Новий стратегічний підхід у протидії наркоманії

За матеріалами Міжнародних Круглих Столів ДСНК і Групи Помпіду РЄ

27-28 вересня Державна служба України з контролю за наркотиками (ДСКН) спільно з Групою Помпіду Ради Європи проводить низку міжнародних круглих столів на тему “Протидія наркоманії: новий стратегічний підхід”. У заходах беруть участь представники ДСКН, зацікавленних міністерств та інших державних установ, провідні експерти Групи Помпіду РЄ, ПРООН, ЮНІСЕФ, ЮНЕЙДС, ВООЗ, UNODC та інших міжнародних організацій.
В перший день роботи на пленарному засіданні з провідною доповіддю на тему “Боротьба з наркотиками в Україні: виклики, досягнення, проблеми” виступив Голова ДСКН В.А.Тимошенко. Учасникам круглого столу було роздано проект наркостратегії України для надання пропозицій. Про змістовні складові майбутньої наркостратегії доповів Заступник Голови ДСКН В.А. Ященко.
З боку Ради Європи слово мав Головний Адміністратор Групи Помпіду Томас Каттау з презентацією “Розбудова інституйційної підтримки: моделі для співпраці у боротьби з проблемами наркоманії та наркозалежності”. Також виступив Голова Національного Бюро по Контролю за Наркотиками Польщі Пьотр Яблонский на тему “Польский досвід. Відмінності та спільні риси  з Україною”.
З доповідями також виступили представники Українського Медичного та Моніторингового Центру з Питань Алкоголю та Наркотиків, Інституту неврології, психіатрії та наркології АМН України та інші.

На другий день засідання заплановано роботу в трьох паралельних секціях за напрямками:

1.)  Стратегічні засади розбудови інституційної підтримки у сфері формування наркополітики держави;

2.)  Профілактика наркоманії;

3.)  Лікування та реабілітація.

Передбачається, що робота в секціях буде фокусуватися на можливостях кожного з учасників круглого столу зробити внесок до імплементації положень наркополітики України.

 

Обрання Сергія Дворяка до Керівної ради МТ СНІД

Рішенням Керівної ради Міжнародного товариства зі СНІД (IAS) Сергія Дворяка, голову правління УІДПГЗ, обрано до складу Керівної ради як представника країн Східної Європи у Європейському регіоні МТ СНІД. Про це почесне призначення стало відомо з листа Президента IAS Еллі Катабіри (Elly Katabira). На минулих виборах до Керівної ради (2010 р.) С.Дворяк посів друге місце серед кандидатів за кількістю голосів. Отже, він і обійме цю посаду після її вивільнення внаслідок відставки Олексія Бобрика (Алексей Бобрик).

Вітаємо Сергія Васильовича з почесним призначенням і зичимо подальших досягнень.

 


ПОДІЇ ЗА КОРДОНОМ

Налтрексон і соціально-економічний ефект його застосування

За матеріалами інтерв’ю з Чарлзом О’Брайеном, професором Пенсільванського Університету, провідним спеціалістом з питань передклінічної та клінічної психофармакології, механізмів формування наркозалежності, та фармакологічних методів лікування розладів, що пов?язані з шкідливою поведінкою

Препарат налтрексон (naltrexone) було вивчено в Національному інституті з питань наркозалежності (NIDA) ще в 70-х роках минулого століття. Як відомо, налтрексон використовується й для лікування алкоголізму. Проте, головне призначення препарату полягає в подоланні героїнової залежності. Перевага налтрексона, як і інших антагоністів, в тому, що він зв’язує опіоїдні рецептори та повністю блокує дію опіоїдів. Така властивість препарату робить його неприйнятним в якості болезаспокійливого засобу, але бездоганним з точки зору подолання героїнової залежності, – як вважає Чарлз О’Брайен (Charles P. O’Brien), професор психіатрії Пенсільванського Університету.
Вперше ефективність налтрексону було доведено, коли цей препарат призначали наркозалежним ветеранам війни у В’єтнамі. Нині, в рамках пілотного дослідження за рахунок коштів Фундації Дейна (DANA Foundation), налтрексон застосовується для лікування звільнених з ув’язнення, які мають досвід вживання опіатів, відмови та повернення до шкідливої поведінки. Результати експерименту красномовно свідчать про значне зниження показників повторного ув’язнення, повернення до вживання опіатів та суттєве підвищення рівня соціальної реабілітації піддослідних. При цьому також суттєво знижується рівень смертності від передозування наркотиком в разі, коли пацієнт все ж таки повертається до шкідливої поведінки.
До пілотного дослідження залучено 250 осіб у 5 закладах. В найближчому майбутньому планується суттєве збільшення кількості піддослідних осіб, що, звичайно, дасть більш точні дані. При цьому замість використання плацебо для порівняння, створено контрольну групу, до якої застосовується  так зване “звичайне лікування” (treatment as usual). На момент інтерв’ю вже сталося три смертельних випадки та чотири від передозування саме в контрольній групі, водночас у налтрексоновій групі таких випадків не виявлено. Це надзвичайно важливий результат, оскільки рівень передозування серед колишніх ув’язнених поки що залишається достатньо високим, адже багато хто з них не відчуває моменту, коли толерантність до опіатів значною мірою втрачена, і доза героїну або оксикодону, що раніше була безпечною, тепер може стати фатальною. Тому, наприклад, у Великій Британії опійнозалежним видають шприци з налоксоном, який відрізняється від налтрексону коротшою тривалістю дії.
Запобігання поверненню людей до шкідливої поведінки, а також сприяння їхній реабілітації, має суттєвий економічний ефект. Так, у США кількість ув’язнених сягає 2,2 млн., при цьому вартість їх утримання становить 40-60 тис. дол. на рік в розрахку на одного ув’язненого. Тому, якщо налтрексон виявиться дієвим засобом подолання наркозалежност, його використання сприятиме економії значних коштів, а також частковому вивільненню місць позбавлення волі.
Іноді  етична сторона експериментів, які ставляться на людях, піддається сумніву. Тим більше, що відомі прецеденти медичних досліджень, які йшли на шкоду піддослідним об?єктам, зокрема, в місцях позбавлення волі. У випадку з налтрексоном таких проблем не виникає. Аби довести безпечність подібних дослідів, О’Брайен організував симпозіум, де відбулося обговорення за участі експертів з біоетики сутності та наслідків досліджень, що проводяться з використанням налтрексону.
Також проф. О’Брайен висловився щодо недостатньої обізнаності лікарів-наркологів стосовно методів і препаратів для лікування опійної залежності. Саме через недостатню інформованість професіоналів лише невелика частина наркозалежних перебуває на лікуванні. При чому не всі вони отримують необхідні препарати. Такий стан справіво до створення лікувальних програм без фактичного лікування, через що втрачаються можливості використання передових наукових досягнень, які надбано за минулі десятиліття.

 


Джерело: The DANA Foundation


СТАТИСТИКА

На вебсторінці УІДПГЗ опубліковано поновлені статистичні дані щодо набору пацієнтів ЗПТ. Станом на 1 вересня 2011 року в Україні налічується 6377 пацієнти, що на 271 більше, ніж було на 1 січня 2011 р. та на 1282 більше, ніж станом на 1 січня 2010 р. Із 6377 пацієнтів ЗПТ – 2874 ВІЛ-інфікованих (45,1%), 881 отримують АРТ (13,8%-13,9%), а 270 готуються до АРТ (4,2%).

Адреса посилання: http://www.uiphp.org.ua/ua/resource/zvedeni-danni

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *