Міністра МВС – у відставку!

Харківська правозахисна група (ХПГ) закликала Президента України Віктора Януковича відправити у відставку міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова. Як наголошується в зверненні правозахисної групи, під керівництвом Могильова “міліція перетворюється на інструмент репресій і становить загрозу національним інтересам України”. Правозахисники вважають, що це відбувається через “некомпетентність Могильова, який фактично ліквідував управління моніторингу з дотримання прав людини при МВС, звільнив помічників міністра з прав людини, припинилася діяльність мобільних груп, громадських рад”.

 

За даними ХПГ, кількість жертв незаконного насильства з боку міліції зросла з 604 тисяч осіб у 2009 році до 780-790 тисяч у 2010 році, кількість випадків смерті в райвідділах міліції зросла з 23 у 2009 році до 51 у 2010 році.

Також у зверненні зазначається: “Деякі публічні висловлювання Могильова штовхають його підлеглих до протиправної манери поведінки, зловживання владою і службовим становищем. Так, 9 липня Могильов заявив, що роботу відомства він буде оцінювати за кількістю заведених кримінальних справ”. На думку правозахисників, така політика навіть гірше, ніж оцінка роботи за показниками розкритих злочинів, і сприяє використанню незаконних методів у роботі міліції.

Крім того, в зверненні правозахисників наголошується, що Могильов заявив, що не збирається навіть перевіряти повідомлення, що з’явилися в пресі або в інтернеті. У той же час згідно з п. 4 ст. 94 Кримінально-процесуального кодексу, повідомлення, опубліковані в пресі, які включають в себе ознаки правопорушення, повинні спричинити перевірку і прийняття рішення щодо порушення чи відмови в порушенні кримінальної справи, нагадала ХПГ.

Крім того, правозахисники зазначили, що, коментуючи розслідування теракту в Макіївці, Могильов заявив про проходження дактилоскопії більш ніж 3 тисяч осіб, що, за словами ХПГ, є очевидним визнанням масових порушень Закону Про міліцію та нормативних актів МВС щодо дактилоскопічного обліку, оскільки подібній процедурі підлягають тільки особи, які отримали адмінпокарання у вигляді адміністративного арешту на термін від 1 до 15 діб або проти яких порушено кримінальну справу.

Разом з тим, харківські правозахисники зазначили, що розпорядження та публічні висловлювання міністра щодо оцінки роботи МВС під час витребування конфіденційної інформації щодо осіб, які лікуються за допомогою антиретровірусної та замісної терапії, також порушують низку законодавчих норм, у тому числі примушуючи лікарів до незаконного розголошення лікарської таємниці.

“Могилів за професійними якостями та рівнем правової свідомості не відповідає посаді міністра внутрішніх справ у демократичному суспільстві”, – наголосили автори звернення. Правозахисники вважають, що “він повністю дискредитував і без того не дуже хорошу репутацію МВС, а подальше його перебування на посаді тільки погіршить ситуацію з дотриманням прав людини в міліції, сприятиме загостренню хвилі всенародного опору і погіршення іміджу України на міжнародному рівні”.

 

За матерiалами: Українські новини

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *