Інформаційний бюлетень з питань ЗПТ. Аналітична довідка про розвиток ЗПТ станом на 01.02.2011

Додаткові заходи щодо розширення доступу СІН до сучасних методів лікування. Засідання обласних Рад з питань боротьби з туберкульозом та ВІЛ-інфекцією/СНІДом. Інформаційне повідомлення щодо стану впровадження ЗПТ в Україні. СТАТИСТИКА.

 

ПОДІЇ В УКРАЇНІ

Додаткові заходи щодо розширення доступу СІН до сучасних методів лікування
3 лютого 2011 р. у Секретаріаті Кабінету Міністрів України відбулася нарада за участю представників українських та міжнародних громадських організацій. За підсумками наради було прийнято рішення про доцільність утворення міжвідомчої робочої групи для розробки додаткових заходів, зокрема внесення змін до відомчих нормативно-правових актів, що спрямовані на розширення застосування ЗПТ, в тому числі для хворих на ВІЛ/СНІД, і забезпечення здійснення належного контролю за обігом лікарських (наркотичних) засобів, що застосовуються для такої терапії.
Відповідне доручення було дано Прем’єр-Міністром України Миколою Азаровим Міністрам МОЗ та МВС України щодо створення такої міжвідомчої робочої групи із залученням представників громадських організацій, у тому числі міжнародних, для розробки зазначених заходів, в т.ч. спрямованих на розширення застосування замісної підтримувальної терапії для споживачів ін’єкційних наркотитиків, зокрема, ВІЛ-інфікованих.  

Засідання обласних Рад з питань боротьби з туберкульозом та ВІЛ-інфекцією/СНІДом
У містах Тернопіль і Хмельницький відповідно 16 та 18 лютого ц.р. було проведено засідання Рад з питань боротьби з туберкульозом та ВІЛ-інфекцією/СНІДом при Тернопільській та Хмельницькій обласних державних адміністраціях. На порядку денному стояли питання щодо розширення застосування ЗПТ.
На засіданнях було заслухано доповіді головних лікарів обласних наркологічних диспансерів щодо поточного стану, нагальних проблем та перспектив провадження ЗПТ у лікувальних закладах областей, забезпечення терапевтичних потреб хворих, що потерпають від синдрому залежності від опіоїдів.
Засідання Рад було організовано за ініціативою Комітету з питань протидії ВІЛ-інфекції та іншим соціально небезпечним хворобам МОЗ України. Підставою для проведення цих засідань були незадовільні показники провадження ЗПТ у медичних закладах Тернопільської та Хмельницької областей.
Обговорення завершились прийняттям відповідних рішень щодо забезпечення доступу до ЗПТ для хворих на синдром залежності від опіоїдів у закладах охорони здоров’я, які визначено наказами управлінь охорони здоров’я обласних державних адміністрацій. Для головних лікарів цих медичних установ, а також для органів виконавчої влади визначених районів та міст, було встановлено терміни щодо початку провадження ЗПТ.
У роботі засідань взяли участь заступник голови Комітету з питань протидії  ВІЛ-інфекції/СНІДу МОЗ України (далі – Комітет) Ещенко О.Г. та начальник відділу протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та наркоманії Комітету Зеленська М.В., начальник відділу лікування  та закупівель МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні» Філіппович С.А. та старший фахівець цього відділу Лебега О.В, заступник директора Українського інституту досліджень політики щодо громадського здоров’я  Трецька Т.О., фахівці GIZ (Німецьке Товариство з Міжнародного співробітництва) Короленко Ольга та Богдан Дарина.
По закінченні цих заходів представників МОЗ та міжнародних і національних недержавних організацій було ознайомлено з роботою закладів охорони здоров’я, що вже провадять або планують провадити ЗПТ. Керівникам та фахівцям цих закладів було надано рекомендації з питань організації та підвищення якості провадження ЗПТ

Інформаційне повідомлення щодо стану впровадження ЗПТ в Україні
Прес-служба МОЗ України
На Інтернет сторінці МОЗ України опубліковано Інформаційне повідомлення про стан впровадження ЗПТ на території країни.  У повідомленні наводиться інформація про поточний стан проблеми наркозалежності та захворюваності населення на ВІЛ-інфекцію/СНІД. Показується значення первинної та вторинної профілактики ВІЛ-інфекції, а також застосування АРВ-терапії для лікування ВІЛ-інфекції. Крім того, у повідомленні розкривається роль Уряду України у забезпеченні законодавчої підтримки ЗПТ. Нарешті, в Інформаційному повідомленні МОЗ показуються позитивні досягнення метадонової ЗПТ в Україні.

Інформаційне повідомлення висловлює офіційну позицію МОЗ України щодо провадження ЗПТ. Ознайомитись із документом можна тут.

СТАТИСТИКА

На вебсторінці УІДПГЗ опубліковано поновлені статистичні дані щодо набору пацієнтів програм ЗПТ. Станом на 1 лютого 2011 року в Україні налічується 6044 пацієнтів, що на на 19 більше, ніж було на 1 січня 2011 р. та на 958 більше, ніж станом на 1 січня 2010 р.

Адреса посилання: http://www.uiphp.org.ua/ua/resource/zvedeni-danni

УІДПГЗ підготував аналітичну довідку про розвиток замісної підтримувальної терапії станом на 01.02.2011, з якою можна ознайомитися за посиланням : http://www.uiphp.org.ua/media/1296 чи нижче:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *