Лікарі пологового будинку в Полтаві відмовили у лікуванні ВІЛ-позитивній жінці

На грубе порушення прав ВІЛ-позитивної людини – відмову у наданні невідкладної медичної допомоги “щоб не псувати статистики” звертає увагу Благодійна асоціація  “Світло надії”.

 20 серпня 2009 року Олена Куліш, мешканка Полтави, клієнтка сервісних програм  для ВІЛ-інфікованих благодійної асоціації “Світло надії”, після відвідання обласного СНІД-центру отримала  діагноз – завмерла вагітність. Звернувшись до міського пологового будинку  для госпіталізації, Олена отримала відмову через відсутність у неї паспорта. При цьому жінка, а також соціальні працівники Світла Надії, що супроводжували її свідчать, що під час огляду пацієнтки лікарі О.Коротич (в.о. головного лікаря міського пологового будинку) та Л. Ухналь (міський акушер-гінеколог) ображали молоду жінку, називаючи «наркоманкою» та  повторювали, що вони не хочуть мати справи з ВІЛ-інфікованими.

     Після цього Олена змушена була поїхати до Решетилівки, де має за реєстрацію, проте і там отримала відмову. Показово, що завідуюча Решетилівським пологовим відділенням, спочатку оглянула жінку та погодилась на негайну госпіталізацію, проте після дзвінка пані Шкоденко Г.І.(головного акушера-гінеколога області), різко змінила своє ставлення до пацієнтки та відмови у лікуванні.

     Після повернення до Полтави, стан дівчини різко погіршився – почались запаморочення, відкрилась кровотеча. Тільки після особистого втручання заступника начальника ГУОЗ І.А. Перогова, до якого звернулись представники  БА “Світло надії”,  Олену Куліш таки вдалось госпіталізувати у Полтаві, де їй була надана необхідна медична допомога.

      Пізніше з особистої розмови з пані Шкоденко, працівники БА «Світло надії» дізнались про справжню причину відмови ВІЛ-позитивній жінці у медичній допомозі – небажання псувати статистику дитячої смертності по області. У зв’язку з вищенаведеними фактами, БА «Світло надії» заявляє про необхідність проведення  службового розслідування фактів лікарського недбальства та вжити заходів для покарання винних медпрацівників.

       Також БА «Світло надії» наголошує на недопустимості порушення прав ВІЛ-інфікованих осіб та проводитиме контроль за дотриманням їхніх прав для недопущення подібних випадків у майбутньому.

       За додаткової інформацією по цій справі звертайтесь до Жука Сергія Володимировича (керівник відділу адвокації БА”Світло надії”). Тел: 8 (050) 404-17-38

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *