Ефективність замісної терапії – вже доведено. Забезпечте фінансування!

Активісти спільноти пацієнтів замісної підтримувальної терапії (ЗПТ), люди, які страждають на хронічну залежність від вживання наркотиків, та знаходяться у списку очікування  лікування в ЗПТ – створили петицію, адресовану  Голові Кіровоградської обласної державної адміністрації пану Сергію Кузьменку, з проханням надати політичну підтримку та сприяння у вирішенні проблем , що ставлять під загрозу реалізацію програм ЗПТ в Кіровоградській області.

 

«Ситуація із доступом до ЗПТ є катастрофічною у Кіровоградському обласному наркологічному диспансері вже зараз», – коментує Вікторія Лінцова, координатор програм ЗПТ в Кіровоградській області від неурядової організації Кіровоградське обласне відділення ВБО «Всеукраїнська мережа людей що живуть з ВІЛ». Більше ніж 25 пацієнтів знаходяться у так званому «листі очікування», це означає, що їм доведеться чекати можливості включитись в лікувальну програму кілька тижнів, а можливо – й місяців. Кабінет ЗПТ у наркологічному диспансері Кіровограда працює на межі своїх можливостей, і постійно розширювати його – просто неможливо, вже другий рік ми заявляємо про те, що нам необхідний другий, додатковий кабінет ЗПТ у місті. В Кіровоградській області оціночна кількість споживачів ін`єкційних наркотиків – 12 500 осіб, а ми лікуємо в ЗПТ трохи більше, ніж 270 пацієнтів на область, а за рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров`я – маємо включити в лікування 30-35% наркозалежних, щоб ця програма працювала  як інструмент протидії поширення ВІЛ.

 

Додаткова проблема – ЗПТ фінансується в Україні за  рахунок Глобального Фонду по боротьбі з ВІЛ, туберкульозом та малярією, і вже в 2017 році фінансування може бути припинено, це суттєві ризики, тому що враховуючи ситуацію в державі – майбутнє програм профілактики ВІЛ є невизначеним, і передбачити  фінансування з місцевих джерел – це запорука сталості таких програм. Значна частина пацієнтів ЗПТ – це люди, які мають важкі хвороби та інвалідності, сплачувати вартість лікування власними коштами вони не зможуть, про них треба подбати і передбачити фінансування хоча б частини курсів лікування за рахунок місцевого бюджету. Середня вартість 1 курсу лікування метадоном – близько 700 грн на рік, а повний пакет послуг на 1 пацієнта в ЗПТ – коштує приблизно 3 700 грн на рік.

 

З 2013 року в Україні затверджена Стратегія державної політики щодо наркотиків до 2020 року,   яка відповідає кращим світовим стандартам. Саме на підставі принципів цього документа ми маємо і формувати, і реалізовувати місцеву наркополітику, тому що, таку хворобу, як залежність від наркотиків – не вилікувати катуваннями або в`язницею, але розширювати програми зменшення шкоди та  реабілітації – це інвестиції в більш безпечне майбутнє для всіх.

 

В  Міжнародний день проти зловживання наркотичними засобами та їх незаконного обігу а також Міжнародного дня захисту жертв катувань, 26 червня 2015 року – активісти провели вуличну акцію «Наркополітика – війна або мир?» на площі Героїв Майдану, метою якої було привернення уваги до проблем людей, що вживають наркотики та висловлення протесту проти неефективної каральної наркополітики держави.

 

Наступний крок – збирання підписів під петицією за розширення ЗПТ та виділення фінансування на ЗПТ.

Долучитись до підписання петиції можна онлайн, Петицію розміщено на сайті onlinepetition.in.ua.

Підписати можна на сайті – http://goo.gl/y6s7lg

Для підписання треба пройти просту реєстрацію.

 

Актівісти також збирають і «живі» підписи. Подати підписану петицію адресату заплановано не пізніше середини липня.

Сподіваємося на те, що підписи наших однодумців та тих, хто готовий нас підтримати – посилять нашу петицію і вона досягне своєї мети.

 

Додатково:

Замісна підтримувальна терапія (ЗПТ)- впроваджується на Кіровоградщині з 2008 року, на даний час у області працює 4 кабінети ЗПТ, в яких отримує лікування загалом більш ніж  270 пацієнтів ЗПТ у Кіровограді, Олександрії, Світловодську та Знам`янці.

 

Контактні особи: Бубир Олександр

+38 095 386 98 63

та Вікторія Лінцова

Тел. моб.  +38 067 633 36 88

[email protected]

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *