2013 • Конкурс “Місцева адвокація доступу до замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) в місцях перебування затриманих та установах виконання покарань”

Мета конкурсу – підтримати ініціативи громадських організацій із забезпечення безперервності лікування для пацієнтів ЗПТ в місцях тимчасового тримання (ІТТ) та слідчих ізоляторах (СІЗО) шляхом проведення відповідного моніторингу, документування порушень прав людини й адвокаційної роботи, спрямованої на нормативне закріплення зобов’язань відповідних державних структур на місцевому рівні.

Програми замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) на сьогодні охоплюють понад 7000 пацієнтів в Україні. Вони довели свою ефективність у покращенні стану здоров’я пацієнтів, їх ресоціалізації та декриміналізації. Міжнародний фонд “Відродження” підтримує розвиток програм ЗПТ та захист прав пацієнтів в Україні: сприяє розробленню і впровадженню змін у відповідних нормативно-правових актів, які повинні акумульовувати кращі практики застосування такого методу лікування і враховувати права пацієнтів; підтримує розвиток та посилення спроможності спільнот пацієнтів і батьків; забезпечує діяльність правозахисної мережі юристів та адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, інше. Однак, до сьогодні цей вид лікування системно не запроваджений у місцях перебування затриманих та в установах виконання покарань України.

У результаті тривалих зусиль та адвокаційної роботи 22 жовтня 2012 року було видано міжвідомчий наказ №821/937/1549/5/156 “Про затвердження Порядку взаємодії закладів охорони здоров’я, органів внутрішніх справ, слідчих ізоляторів і виправних центрів щодо забезпечення безперервності лікування препаратами замісної підтримувальної терапії”, який передбачає механізм взаємодії відповідних закладів і регламентує їхні зобов’язання щодо забезпечення безперервності лікування.

Однак, як свідчить практика, виконання цього наказу суттєво різниться залежно від регіону. В певних областях, завдяки зусиллям місцевих НУО, така робота налагоджена та наказ реалізується на практиці. В інших регіонах нормативний механізм так і не запроваджено, крім того, навіть є летальні випадки в СІЗО, що є наслідком відсутності доступу до лікування ЗПТ.

Обмеження доступу затриманих, які є пацієнтами ЗПТ, до життєво-необхідного лікування розцінюють як тортури (оскільки абстинентний синдром відзначається суттєвими фізичними та психічними стражданнями), що, у свою чергу, створює умови для низки зловживань із боку міліції.

Мета конкурсу – підтримати ініціативи громадських організацій із забезпечення безперервності лікування для пацієнтів ЗПТ в місцях тимчасового тримання (ІТТ) та слідчих ізоляторах (СІЗО) шляхом проведення відповідного моніторингу, документування порушень прав людини й адвокаційної роботи, спрямованої на нормативне закріплення зобов’язань відповідних державних структур на місцевому рівні.

Учасники конкурсу: громадські організації, які працюють у сфері зменшення шкоди, правового захисту вразливих до ВІЛ/СНІДу груп і які мають відповідний досвід співпраці з правоохоронними органами та пенітенціарною службою.

Проект має передбачати виконання таких завдань:
– моніторинг виконання наказу №821/937/1549/5/156 на місцевому рівні, зокрема шляхом участі представників НУО в роботі Національного превентивного механізму (НПМ) та в межах співпраці з провідними правозахисними організаціями та мережами;
– документування випадків порушень прав людини щодо наркозалежних осіб, у т.ч. пацієнтів програм ЗПТ, через обмеження їх доступу до необхідної медичної допомоги, включно з програмами ЗПТ, у разі затримання й арешту;
– використання задокументованих фактів порушень прав людини для подальшої адвокаційної роботи в межах даного проекту;
– розробка проектів нормативно-правових актів , зокрема–міжвідомчих (Управління охорони здоров’я, Управління МВС та Управління пенітенціарної служби) наказів місцевого рівня, спрямованих на забезпечення безперервності ЗПТ для пацієнтів у місцях перебування затриманих та/або установах виконання покарань, адвокація прийняття цих документів.

У разі виявлення порушень прав людини та потреби правового захисту виконавці проектів можуть одержати допомогу фахового адвоката Харківської Правозахисної Групи.

Вимоги до проекту:
· проект має містити заходи за всіма переліченими вище завданнями;
· має бути висвітлено попередній досвід НУО в реалізації проектів у сфері захисту прав пацієнтів ЗПТ;
· мета адвокації має бути чітко сформульована та досяжна за час реалізації проекту;
· обов’язково слід надати лист підтримки, який підтверджує готовність відповідних державних структур (медичний заклад, який здійснює програму ЗПТ, обласне Управління охорони здоров’я, обласне управління МВС, обласне управління Державної пенітенціарної служби) співпрацювати з НУО в межах пропонованого проекту;
· перевагу матимуть проекти, до яких залучено як партнерів або виконавців НУО, що здійснюють соціальний супровід програм ЗПТ чи мають інші зв’язки з пацієнтами та медичним персоналом програм ЗПТ;
· проект має містити детальний план виконання.

Термін виконання проекту — один рік.
Середній розмір гранту — 80 000 грн.
Загальний бюджет конкурсу — 240 000 грн.
Останній термін подання проектів — 22 липня 2013 року.

Зверніть увагу!
Проектів, що надійдуть після вказаного в оголошенні терміну, не розглядатимуть.
Дату подання проекту визначають за поштовим штемпелем.
Програма не надає грантів прибутковим організаціям, політичним партіям, релігійним громадам і приватним (фізичним) особам.
Проектів, надіслані факсом і лише електронною поштою, не розглядатимуть.
Поданих на конкурс матеріалів не повертають і не рецензують.
Про результати конкурсу учасників повідомлять листом.
Остаточне рішення щодо проекту або заявки перегляду не підлягає.
Причин відмови в підтримці проекту не повідомляють.

Проекти слід оформляти за аплікаційною формою конкурсу.

Оригінал проекту та 2 копії слід подати чи надіслати поштою на адресу:
Міжнародний фонд “Відродження”
вул. Артема, 46, м. Київ, 04053
Програма “Громадське здоров’я”.

Проект також обов’язково слід надіслати на електронні адреси [email protected] та [email protected].

Контакти:
“Громадське здоров’я”
Олена Кучерук, [email protected]
Юлія Гордонна, [email protected]
(044) 461 97 09

***

Мета програми “Громадське здоров’я” – сприяти розвитку спроможності громадянського суспільства для формування ефективної системи охорони здоров’я, яка базується на принципах прав людини та доказової медицини.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *