МОЗ взяло на себе зобов’язання пустити пацієнтів до всіх профільних тендерних комітетів

Сьогодні за результатами Круглого столу «Прозорість державних закупівель 2013», МОЗ та громадські організації підписали резолюцію, яка закріпила терміни проведення тендерів в Україні та їх відкритість для громадськості. Відтепер тендери на закупівлю препаратів для лікування смертельно-небезпечних хвороб будуть оголошуватися не пізніше 28 лютого поточного року, а громадські активісти та пацієнти отримають доступ до всіх етапів тендерного процесу.

«Ми розуміємо, що вчасна закупівля ліків є критичним моментом для пацієнтів, хворих на смертельні хвороби, такі, як скажімо, СНІД чи онкологічні захворювання, – стверджує Дмитро Підтуркін, радник Міністра охорони здоров’я. – МОЗ уже розпочало процес тендерних закупівель ліків і планує проведення конкурсних торгів у І кварталі 2013 року. Ми зробимо все від нас залежне, щоб тендерний процес в нашому Міністерстві був максимально прозорим для громадськості та зручним для пацієнтів».

У круглому столі, ініційованому громадськими організаціями, взяли участь представники громадських організацій, що опікуються доступом до лікування онкохворих дітей, пацієнтів зі СНІДом, туберкульозом, онкологією, гепатитом та гемофілією.

Лише минулого року держава витратила близько 839 млн. гривень на закупівлю препаратів для цих пацієнтів. Завдяки координації зусиль громадськості та Міністерства охорони здоров’я, вдалося додатково залучити препарати для лікування тисячі вісімсот українців.

На думку Дмитра Шерембея, голови ЮКАБ, пацієнтської організації що бореться за права смертельно-хворих українців, підписання таких домовленностей з МОЗом є величезним кроком вперед у доступі до лікування пацієнтів, чиє життя залежить від вчасно придбаних ліків. «Раніше законодавчо не було врегульовано остаточний термін оголошення тендеру, що призводило до затягування процедур, закупівля ліків завершувалася лише в середині року, а пацієнт отримував життєво-необхідне лікування лише в кінці року. Відтепер, завдяки підписанню резолюції Міністерством охорони здоров’я, пацієнти отримають гарантований шанс вчасно отримати життєво-необхідні ліки».

Окрім того, документ, підписаний за результатами Круглого столу, закріпив використання міжнародних норм і практик при визначенні переможців тендерів, зокрема прекваліфікацію ВООЗ у якості медико-технічної вимоги до предмету закупівлі лікарських засобів для лікування хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД та туберкульоз та відповідність якості препаратів вимогам національних та міжнародних стандартів належного виробництва (GMP) та клінічної практики (GCP) для лікування дітей з онкологічними та онкогематологічними захворюваннями.

 

www.ucab.org.ua

 

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *