По трамадолу

Трамадол внесён в перечень социально-опасных веществ.  14 февраля  в Минздраве состоялась пресс конференция «По трамадолу», на которой медики представили широкой общественности свое видение  «трамадольной проблемы» в Украине, и огласили окончательное решение специальной рабочей группы

На вопрос почему нельзя отнести в группу наркотических препаратов лекарство трамадол вызывающее эйфорию и очевидное привыкание, специалисты ответили:

«Во-первых, у нас высшее образование (!). Мы прекрасно понимаем различия между психотропными, наркотическими и сильнодействующими препаратами. Во-вторых, существуют единые международные стандарты. И как мы можем называть наркотиком то, что во всем мире им не является? Если завтра у нас начнётся такой же ажиотаж, скажем, с бензином или ацетоном, так что – нам бензин объявить наркотиком?»

 Также стало известно, что за процессом наркотизации Украины теперь будут тщательно наблюдать из «Национальной обсерватории по алкоголю и наркотикам» и Медицинского мониторингового центра при минздраве, открытых в самом конце 2006 и преддверии 2007 года (огненной свиньи).

Относительно трамадола разработан пакет решений, регулирующих нормы (квоты) производителей – «добро» на выпуск получили 14 фарм/предприятий. По данным МОЗ сегодня в Украине изготавливается 90 млн. капсул Т, а легально употреблено согласно отчетам в управления 1,5 млн. Что касается незаконного оборота через аптечную сеть, то тут медики ссылаются на МВД и настаивают на цифре 12% от всего объема незаконного оборота трамадола.

  1. Подготовлен  проект изменений к статье 21 Закона Украины «О лицензировании отдельных видов хозяйственной деятельности»                                                                   (Аптекари, берегитесь! )
  2. Про внесение изменений до спецприказа Госкомитета Украины по вопросам регуляторной политики и предпринимательства №3/8 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської  діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами»   «Торгівля з порушенням порядку відпуску соціально-небезпечних лікарських засобів забороняється та є підставою для анулювання ліцензії. Перелік соціально-небезпечних лікарських засобів затверджується МОЗ України».                                                                                   (Провизоры, будьте бдительней! )
  3. Про  приказ МОЗ «Про затвердження Переліку   лікарських засобів за міжнародними   непатентованими назвами, немедичне   вживання яких є соціально небезпечним та які не відносяться до наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів»                                                                      (Наркоманы, помахали ручкой! )

Название лекарственного вещества   

 форма

Гидазепам 

Всі форми

Дифенгидрамин

Тверді форми

Зопиклон (иммован, сонат, сонован)

Всі форми

Кетамин (кеталар, калипсол)

Всі форми

Клонидин (клофилин)

Рідки форми

Трамадол (трамал, трамлгин)

Всі форми

  1. Подготовлен проект постановления Кабинета Министров Украины «Про державне регулювання виробництва та ввезення (імпортування) на територію України лікарського засобу трамадол незалежно від його торговельної назви та форми випуску»                                                                                МВД осуществляет контроль за соблюдением квот на производство и импорт на территорию Уккраины трамадола, независимо от его формы и названия.

                                   И ВОЛКИ СЫТЫ И ОВЦЫ ЦЕЛЫ! Спасибо!

Вопрос главному наркологу Анатолию Виевскому от газеты Мотылёк:

–          Не считаете ли вы, что такой массовый характер неконтролируемого употребления трамадола в Украине, особенно в небольших городах, где чрезвычайно высок уровень наркомании, сегодня в большой мере определен недостаточностью или недоступностью в необходимом количестве программ заместительной поддерживающей терапии?

–           Не стоит преувеличивать. Все, кто нуждаются в терапии её получают. Кроме того, проекты рассширяются  и уже в этом году предусмотрено финансирование таких программ со стороны государства. Я не знаю ни одного такого случая, чтобы кто-то где-то использовал трамадол в качестве заместительного препарата.

  Дорогие наши наркоманы! (инъекционные) Если вам хреново, но вы упорно терпите и не колитесь, и пьёте, жрёте этот сраный трамадол, прописанный вам наркологами – день за днем, день за днем – и уже не можете жить без этой отравы, знайте:  Вы занимаетесь самолечением! 

 Более того, о вашем подвиге – уау! вы не кОлитесь! – минздраву ничего неизвестно. Будьте патриотами, на досуге позвоните в Министерство охраны здоровья, Национальную обсерваторию по алкоголю и наркотикам или прямо в Мониторинговый Комитет! И расскажите врачам, что в Украине из-за НЕДОСТАТОЧНОСТИ программ ЗПТ, либо их НЕДОСТУПНОСТИ (неудобств и прочих ограничений), уже давно есть не только отдельные хронические потребители таких фармацевтических препаратов, как трамадол, кодтерпин (в той или иной мере купирующих опийную абстиненцию). А уже есть целые САМОРГАНИЗАЦИИ людей, живущих с этой проблемой, и имеющие единственную возможность хоть как-то ЛЕГАЛИЗОВАТЬ себя через метод «сам себе доктор»!

Вот вам "свежак" – статистика, по которой живут наши медицинские эксперты

(из пресс релиза МОЗ 14.02.2007г.)

До 2005 року дослідження поширеності вживання наркотичних речовин серед загального населення в Україні не проводились. Відповідно, па сьогоднішній день Україна не мас повного обсягу інформації за цим індикатором Європейського Моніторингового Центру з Наркотиків та Наркотичної Адикції (EMCDDA).

З 1995 року в Україні на регулярній основі впроваджено опитування учнівської молоді щодо вживання алкоголю та наркотиків. У 2003 році вибірка нього дослідження складала 5795 учнів 1985-1989 років народження (2656 хлопців і 3139 дівчат віком від 13 до 17років). За результатами опитування серед 16-річних підлітків 29% хлопців і 12% дівчат вживали наркотичні речовини, як правило, маріхуану або гашиш, принаймні один раз в своєму житті. –  Для співставлення, у 1995 році питоме, вага тих, хто взісивав такі наркотичні речовини хоча б один раз в своєму лситті. склала 20% серед хлопців та 10% серед дівчат. протягом останніх 30 днів. 5,5% хлопців і 3%о дівчат вживали інгаляційні наркотики 1 2 рази протягом життя, а 0,8% хлопців і .жодна дівчина 40 і більше разів. Аналіз в динаміці результатів досліджень за 1995 2003 рр. показав стабільну кількість підлітків, які вживані наркотичні речовини більш/менш систематично: 6-7% хлопців і 2-3%  дівчат вживані маріхуану чи гашиш. Основним мотивом першого вживання учні визначили "цікавість , 2"4> опитаних учнів вживали наркотики тому, що „було нудно". Опитані учні найбільш поширеним джерелом отримання наркотиків називали найближче оточення – друзів та знайомих. Для підлітків з великих міст вживання наркотиків було більш характерним, ніж для сільської місцевості. 

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України термін „наркологічний облік" означає, що неаиоиімні клієнти (ті, хто звернувся за власним бажанням або за направленням  міліції), у  яких у  встановленому  порядку  були  наркотичні розлади, вносяться до спеціальної системи реєстрації. Ця система реєстрації, включає як пацієнтів з діагнозами залежності – „диспансерний наркологічний облік, " так і тих, хто вживав наркотичні речовини епізодично і ще не мас залежності „профілактичний наркологічний облік". Мінімальний термін диспансерного наркологічного обліку для пацієнтів з діагнозами залежності, стійкою ремісією та позитивними результатами лікування, визначений у 5 «чистих» років, а для профілактичного наркологічного обліку встановлений термін 1 рік. Ці 5 (або І) років можуть бути подовжені на триваліший термін, як мінімум ще на 5 "чистих років", для тих пацієнтів, у кого стався рецидив, або тих, хто своєчасно не контактував з територіальною наркологічною установою. На думку багатьох національних експертів дані наркологічного обліку не захищені в необхідній мірі від впливу великої кількості внутрішніх і зовнішніх факторів; одночасно, ті ж експерти відмічають недостатній рівень урегульованості процедур збору даних. Як наслідок, дані існуючого наркологічного обліку досі лише в окремих напрямках відображають картину надання допомоги особам з наркотичними проблемами в країні та стан наркотичних проблем в цілому.

За даними Міністерства охорони здоров’я України на 01.01.06 р. кількість наркозалежних, що перебували на диспансерному наркологічному обліку, складала 84325 осіб (179,03 на 100 тисяч населення, 117,73 з яких – чоловіки, 61,3 – жінки). Ще 32663 особи (69,35 на 100 тисяч населення) перебували на профілактичному наркологічному обліку. Таким чином, на 01.01.06 р. на наркологічному обліку в цілому знаходилось 116988 осіб з наркотичними проблемами (248,4 на 100 тисяч населення). Кількість зареєстрованих осіб з наркотичною залежністю в Україні зросла з 22466 у 1990 році до 84325 у 2005 році. Найбільша кількість наркозалежних зареєстрована у Дніпропетровській – 13446 особи (387,1 на 100 тисяч населення), Одеській 7550 (314,0 на 100 тисяч населення), Донецькій – 10163 (218,1 на 100 тисяч населення) областях та в м. Києві – 9097 (346,5 на 100 тис. населення). За даними МОЗ України рівень розповсюдженості вживання наркотичних речовин вищий на півдні та сході України та нижчий на заході країни.

За даними Міністерства охорони здоров’я України у 2005 році 39872 особи з наркотичними розладами отримали лікування (показник дуже наближений до індикатору ЕМСБОА „Потреба в лікуванні"). Серед усіх пролікованих 11339 осіб з наркотичними проблемами проліковано стаціонарно, 28304 особи амбулаторно, 11187 осіб отримували наркологічну допомогу вперше в житті (28% від загальної кількості пролікованих в 2005 році). При цьому, за результатами аналізу, проведеного Всеукраїнською Наркологічною Асоціацією, змістом більше ніж 92% випадків лікування наркотичних розладів, зареєстрованих в системі МОЗ України, була виключно детоксикація.

За даними Міністерства охорони здоров’я України станом на 01.01.2006 р. існує 48 територіальних наркологічних установ (25 з них на обласному рівні) та 4 наркологічних лікарні. Розгорнуто 6201 наркологічних стаціонарних ліжок: 4240 – в наркологічних установах і 1581 – в психіатричних та 225 – в міських лікарнях (в тому числі в центральних районних та районних лікарнях 125). Практично всі сільські районні лікарні мають амбулаторні наркологічні підрозділи з лікарем-наркол огом. які надають, в основному, тільки детоксикаційні медичні послуги для осіб з наркотичною залежністю (близько 620 по всій країні).

Міністерство охорони здоров’я України інформує про роботу також 28 спеціалізованих амбулаторних наркологічних кабінетів для підлітків (15 – 17 років). Будь-які окремі програми лікування для згаданих спеціалізованих кабінетів МОЗ України не затверджувались, але, за інформацією експертів на місцях, ці підрозділи здійснюють детоксикацію незначної кількості пацієнтів.

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *