Наркотики – под контроль

В Україні 23 червня 2010 року ліквідовано Комітет з контролю за наркотиками, який раніше функціонував при Міністерстві охорони здоров’я, і створено Державний комітет України з питань контролю за наркотиками (Держкомнаркоконтроль), діяльність якого спрямовує і координує Кабінет Міністрів України.

Новий центральний орган виконавчої влади очолив Володимир Тимошенко.

Тимошенко Володимир Андрійович народився 27 листопада 1952 року в Шаргородському районі на Вінниччині. Закінчив Вінницький педагогічний інститут за фахом фізика і електроніка. Доктор юридичних наук, професор, генерал-лейтенант. Служив в органах СБУ. Один із засновників і керівників підрозділів боротьби з корупцією та організованою злочинністю, зокрема з незаконним обігом наркотиків. Брав участь у законотворчій діяльності з питань контролю за наркотиками. Очолював Національну академію СБУ, обіймав посади першого заступника голови СБУ та керівника Антитерористичного центру при СБУ, Уповноваженого Президента України з питань контролю за діяльністю Служби безпеки України.  

Держкомнаркоконтроль виконує функції спеціально уповноваженого органу виконавчої влади у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. Відповідно до своїх основних завдань цей орган бере участь у формуванні та забезпеченні реалізації державної політики у зазначеній сфері, контролює обіг наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та протидіє їх незаконному обігу. У межах своєї компетенції Держкомітет координує діяльність органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, забезпечує взаємодію та інформаційний обмін з міжнародними організаціями і компетентними органами іноземних держав, представляє інтереси України у зазначеній сфері в міжнародних структурах.

Потреба створення Держкомітету, який би надійно контролював легальний обіг наркотиків, психотропних речовин та прекурсорів і не допускав їх витоку в незаконний обіг, зумовлена, по-перше, зобов’язаннями, що випливають з ратифікованих Україною міжнародних конвенцій ООН, спрямованих на боротьбу з наркотиками, і, по-друге, критичністю ситуації, що склалася в нашій країні з уживанням наркотиків.

Положення про Державний комітет України з питань контролю за наркотиками затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 28.07.2010 № 676.

Керівництво Держкомнаркоконтролю в період формування його структури, становлення та організації повноцінного функціонування активно розгортає роботу за основними напрямами, накресленими урядом у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. У вересні проведено низку робочих зустрічей, з-поміж них – з радником з питань ВІЛ/СНІД в Україні та Молдові Управління ООН з наркотиків та злочинності Мірзахідом Султановим, представниками Міжнародного альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні – виконавчим директором Андрієм Клепіковим і директором відділу Захедулом Ісламом (Бангладеш), головним редактором юридичного журналу “Право України” Олександром Святоцьким та іншими авторитетними фахівцями, вченими, громадськими діячами.

З представником міжнародних організацій домовлено, зокрема, про тісну взаємодію та обмін інформацією з питань, що становлять обопільний інтерес. Водночас за участю науковців, спеціалістів у галузі юриспруденції готується до друку тематичне фахове видання, в якому буде вміщено праці з актуальних питань стратегії державної антинаркотичної політики, эфективної організації в Україні боротьби з наркозлочинністю, а також профілактичної діяльності, лікування та медико-соціальної реабілітації хворих на наркоманію тощо.

На знімках: вгорі – Володимир Тимошенко; внизу – під час зустрічі 30.09.2010 з представниками Міжнародного альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні Андрієм Клепіковим (Україна) і Захедулом Ісламом (Бангладеш).

 

mediafond.com.ua

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *